RESTLESS

RESTLESS
του Έιμος Κόλεκ
με τους Ραν Ντάνκερ, Μοσέ Ιβγκί

Υπόθεση: Ο Μοσέ αφού αλήτευε στη Νέα Υόρκη για αρκετά χρόνια, αρχίζει να αναγνωρίζεται ως ποιητής, απαγγέλλοντας τα κείμενά του σε μπαρ του Μανχάταν. Η ξαφνική αντιπαράθεση με το γιο του, που τον είχε εγκαταλείψει πριν 21 χρόνια στον Ισραήλ, τον αναγκάζει να επανεξετάσει τη ζωή του και τα αμαρτήματα του παρελθόντος. Οι δυο άντρες είναι στη κυριολεξία άγνωστοι μεταξύ τους. Ο γιος γεμάτος οργή, ο πατέρας γεμάτος ενοχή. Δυο ανθρώπινες υπάρξεις, που κατά κάποιο τρόπο ανήκουν μαζί.

RELEASED ONLY IN DVD

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

 

Πρωταγωνιστούν:

  Moshe Ivgy... Moshe
  Ran Danker... Tzach
  Karen Young... Yolanda
  Phyllis Somerville... Sheila
  Michael Moshonov... Michael
  Tzahi Grad... Shimon
  Arnon Zadok... Mossayof
  Ethan Gould... Spencer
  Albert Iluz... Pini
  Miri Mesika... Neta
  Udi Rothchild... Baruch
  Yousef 'Joe' Sweid... Arik
  Nadia Gilot... Jesse
  Adrian Blaze... Brownski
  Yuval Daniel... Wolf
  David Gozlan... Boaz

Σκηνοθεσία
Amos Kollek

Σενάριο
Amos Kollek

Παραγωγή
Talia Kleinhendler
Michael Tapuah
Thanassis Karathanos


Μουσική
Delphine Measroch

Φωτογραφία
Virginie Saint-Martin

Μοντάζ
Isaac Sehayek

Casting
Helene Rousse
Caroline Sinclair
Hila Yuval


Καλλιτεχνική Διεύθυνση
John Meighen
Yoram Shayer


Κοστούμια
Janet Campbell

Χρονολογία παραγωγής
2008

Χώρα παραγωγής
ΙΣΡΑΗΛ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΒΕΛΓΙΟ

Γλώσσα
ΑΓΓΛΙΚΑ, ΕΒΡΑΙΚΑ

Διάρκεια
100'

Εικόνα
ΕΓΧΡΩΜΗ 1,85:1

Είδος ταινίας
ΔΡΑΜΑ

Εταιρείες Παραγωγής
Pie Films
Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH (co-production)
Hamon Hafakot (co-production)
Amérique Film (co-production)
Paradise Films (co-production)
Liaison Cinématographique (co-production)
Entre Chien et Loup (co-production)


Διανομή
ΑΜΑ Films

 


RESTLESS

Περισσότερα για την ταινία (Δελτίο Τύπου)

Prize of the Guild of German Art house cinema - Φεστιβάλ Βερολίνου 2008Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα - Φεστιβάλ Βερολίνου 2008

 

«Δεν είμαι αλήτης, είμαι ποιητής. Το βλέπεις;»

«Θα ήθελα να είχα τα κότσια να επιλέξω»

«Ναι, εγώ είμαι αυτός. Κλεισμένος μέσα σε ένα κουκούλι. Κοίταξέ με καλά και τώρα άσε με να πιω»

«Ο Θεός να φυλά την Αμερική, τη χώρα όπου οι ευκαιρίες πραγματοποιούνται. Είμαστε η 51η πολιτεία. Μια πολιτεία της απογοήτευσης. Αντί για κόκκινο, λευκό και μπλε, η σημαία μας έχει μόνο μπλε και λευκό. Έχουμε χύσει τόσο αίμα, που ξεμείναμε από κόκκινο».

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Μοσέ Αμάρ έφυγε από το Ισραήλ με προορισμό τη Νέα Υόρκη, πριν 20 χρόνια περίπου. Άφησε πίσω τη γυναίκα και το μικρό παιδί του, τον Τζαχ. Επιπλέον ο Μοσέ εκτός από καρδιοκατακτητής, είναι και καλλιτέχνης που λατρεύει την ελευθερία του, ενώ οι ραγισμένες καρδιές των γυναικών, αποτελούν μέρος μιας διαπραγμάτευσης. Αντίθετα με τις προβλέψεις, στη Νέα Υόρκη τα βρήκε δύσκολα, αλλά τώρα φαίνεται να ξελασπώνει, αφού η τύχη του αλλάζει προς το καλύτερο. Διαβάζει τα ποιήματά του σε ένα μπαρ όπου συχνάζει η αφρόκρεμα της ισραηλιτικής διανόησης. Δηκτικές, σαρκαστικές και κάπου ευαίσθητες ωδές αγάπης μίσους, για το Ισραήλ και τους εντοιχισμένους στο σύστημα ισραηλίτες εξόριστους. Πέρα όμως από τη τέχνη, υπάρχει και η σάρκα: η Γιολάντα που δουλεύει στο μπαρ και δεν σηκώνει πολλά, πολλά τον ερωτεύεται, προσφέροντάς του στοργή και τρυφερότητα. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, εμφανίζεται από το πουθενά ο γιος του Τζαχ, που μόλις έχει απολυθεί από το στρατό του Ισραήλ. Οι δυο άντρες είναι στη κυριολεξία άγνωστοι μεταξύ τους. Ο γιος γεμάτος οργή, ο πατέρας γεμάτος ενοχή. Δυο ανθρώπινες υπάρξεις, που κατά κάποιο τρόπο ανήκουν μαζί. Όμως θα πρέπει να ξεκινήσουν τη προσέγγιση, από το σημείο μηδέν. Δυο ανήσυχα πνεύματα που επιζητούν την ειρήνη και τη συμφιλίωση.

-Ένα ωμό αλλά παράλληλα ευαίσθητο φιλμ για ένα πατέρα και ένα γιο. Μια ταινία για την δύσκαμπτη αναζήτηση της λύτρωσης, σκηνοθετημένη από τον βραβευμένο ισραηλινό σκηνοθέτη Έιμος Κόλεκ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Αυτή η ταινία είναι για τις σχέσης πατέρα-γιου, που ανήκουν σε δυο γενιές ισραηλινών. Τις περασμένες δεκαετίες αυτοί οι άνθρωποι, άλλαξαν τη σκέψη και τις αξίες του Ισραήλ και του δυτικού κόσμου γενικότερα. Ο Μοσέ μεγάλωσε τη περίοδο όπου το κράτος του Ισραήλ δημιουργούνταν και η ύπαρξή του ήταν αβέβαιη. Από την άλλη μεριά ο Τζαχ, ενοικεί σε μια μπερδεμένη νέα γενιά, όπου μεγάλωσε σε έναν κόσμο όπου άλλαζε ραγδαία καθημερινά, χωρίς σταθερές δομές, δίχως πρότυπα και με τη πατρική φιγούρα απούσα. Χωρίς αμφιβολία αυτό το πρότζεκτ, αναδεικνύει το σήμερα. Εγώ ύστερα από 5 χρόνια διαμονής μου στη Νέα Υόρκη έγινα ανήσυχος- RESTLESS- και γύρισα πίσω στο Ισραήλ».

Έιμος Κόλεκ

- Ο Έιμος Κόλεκ, γεννήθηκε το 1947 και σπούδασε Ψυχολογία και Φιλοσοφία στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ. Γράφει και σκηνοθετεί ταινίες για παραπάνω από 20 χρόνια. Μερικές από αυτές είναι:

- NOWHERE TO GO BUT UP (2003)
- FAST FOOD, FAST WOMEN (2000)
- FIONA (1999)
- SUE (1997)
- DOUBLE EDGE (1992)
- FOREVER LULU (1987)

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

http://www.myspace.com/rqfilm


ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

http://www.imdb.com/
 http://www.myfilm.gr/


Νέος Τιμοκατάλογος

Κινηματογράφος ΑΣΤΥ