The JudgementΤο Πέρασμα
Sadilishteto / The Judgement

Σκηνοθεσία: Στέφαν Κομαντάρεφ

Υπόθεση:
Με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο ηθοποιό του Εμίρ Κουστουρίτσα, Μίκι Μανόλοβιτς (Underground, Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές, Μαύρη γάτα, άσπρος γάτος κ.ά.), και συμμετοχές στα σημαντικά βαλκανικά φεστιβάλ της Σόφιας και της Βαρσοβίας, η νέα ταινία του Βούλγαρου σκηνοθέτη Στέφαν Κομαντάρεφ μιλάει για τον Μίτιο και τον γιο του Βάσκο, οι οποίοι ζουν σε μια φτωχή περιοχή στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας-Ελλάδας. Ο Μίτιο έχει χάσει ό, τι σημαντικό είχε στη ζωή του, τη γυναίκα του, τη δουλειά του και την εμπιστοσύνη του γιου του. Για να τον ξανακερδίσει, θα πρέπει να βρει συγχώρεση και να πληρώσει για την αμαρτία που διέπραξε 25 χρόνια πριν.

[Έξοδος:  26/3/2015]

 

 

ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝ ΚΟΜΑΝΤΑΡΕΦ
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ»)

Η AMA FILMS ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ, ΤΗ ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΜΕΣΗ
"ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ"

ΣΥΝΟΨΗ


Η ιστορία λαμβάνει χώρα στις μέρες μας, σε ένα μικρό και φτωχικό χωρίο στη Βουλγαρία, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία και την Ελλάδα. Ο 45χρονος Μίτιο ζει μαζί με τον γιο του Βάσκο, 18 ετών. Οι σχέσεις τους είναι τεταμένες μετά τον πρόσφατο θάνατο της Φράνκα, συζύγου του Μίτιο και μητέρας του Βάσκο.

Η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει: το γαλακτοκομείο όπου εργαζόταν ο Μίτιο 15 χρόνια τώρα, χρεοκόπησε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις δόσεις του δανείου που είχε πάρει μερικά χρόνια πριν για τη θεραπεία της Φράνκα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι δύο άντρες να καταλήξουν άστεγοι – το σπίτι έχει μπει υποθήκη για το δάνειο. Έχοντας βρεθεί σε αδιέξοδο, ο Μίτιο δέχεται να εργαστεί για τον πρώην διοικητή του από την περίοδο που υπηρετούσε στο στρατό – με το παρατσούκλι «Ο Αρχηγός». Η δουλειά του είναι να περνάει λαθραία παράνομους μετανάστες από τη Συρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των Βουλγαρο-Τουρκικών συνόρων. Όμως ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από ένα μοιραίο μέρος για τον Μίτιο – τον βράχο «Η απόφαση» που βρίσκεται στα σύνορα. Εκεί, στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, ο Μίτιο είχε σκοτώσει ένα νεαρό ζευγάρι από την Ανατολική Γερμανία που προσπαθούσε να αποδράσει στη Δύση. Ο Μίτιο ζει με αυτή την ανάμνηση 25 χρόνια τώρα και κάθε φορά που περνάει από το σημείο με διαφορετική ομάδα μεταναστών, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη γι’ αυτόν μια και η ενοχή αυτή τον κατατρέχει.

Όταν ο Βάσκο ανακαλύπτει το μυστικό του πατέρα του, η μεταξύ τους ένταση φουντώνει. Απελπισμένος, ο Μίτιο αναλαμβάνει μια τελευταία, επικίνδυνη αποστολή. Δεν ξέρει ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του, γεγονός που θα τον οδηγήσει στην εσωτερική του γαλήνη και στην συγχώρεση από τον γιο του.


QUOTES


Το Πέρασμα είναι η τελευταία ταινία του διεθνούς φήμης Βούλγαρου σκηνοθέτη Στέφαν Κομαντάρεφ.

Πρόκειται για μια ιστορία που ξεχειλίζει από συναισθήματα για έναν άντρα που αναγκάστηκε να σκοτώσει ένα νεαρό ζευγάρι από την Ανατολική Γερμανία, στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, όταν αυτό προσπαθούσε να το «σκάσει» για τη Δύση περνώντας τα Βουλγαρο-Τουρκικά σύνορα, στην κουμουνιστική περίοδο.

Δυο δεκαετίες αργότερα, ο άντρας διακινεί λαθραία μετανάστες από την Τουρκία στη Βουλγαρία.

Ο Στέφαν Κομαντάρεφ είναι ο σκηνοθέτης της μεγάλης επιτυχίας του 2010 Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία. Η ταινία αυτή κέρδισε περισσότερα από 35 βραβεία παγκοσμίως και προτάθηκε από τη Βουλγαρία για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Οι Στέφαν Κομαντάρεφ, Μάριν Νταμιάνοφ, Έμιλ Σπαχίσκι έγραψαν το σενάριο, με τον Κομαντάρεφ να σκηνοθετεί μια παραγωγή που κόστισε 1,9 εκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρείες παραγωγής της ταινίας είναι οι Argo Films από τη Βουλγαρία, Neue Mediopilis Filmproduction από τη Γερμανία, Sektor Film από τα Σκόπια και Propeler Film από την Κροατία.

Η ταινία υποστηρίχτηκε από το Βουλγαρικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Κέντρο Κινηματογράφου των Σκοπίων, το Κροατικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας, τους Γιατρούς του Κόσμου, το Medienboard Berlin Brandenburg, το DFFF και το Eurimages (με 250 χιλιάδες ευρώ).

Η ταινία γυρίστηκε κάτω εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με το 40 % των σκηνών να ήταν νυχτερινές, στη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2012. Πρωταγωνίστησαν οι Άσεν Μπλατέτσκι, Μίκι Μανόλοβιτς, Οβάνες Τοροσιάν, Ίνα Νικόλοβα, Παρασκεβά Τζουκέλοβα, Βάσιλ Βασίλεφ-Τζουέκα, Μέτο Γιοβανόφσκι, Χρίστο Μουταφτσίεφ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας: http://www.thejudgmentmovie.bg/.


ΑΠΟ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
ΑΣΤΥ
(ΚΟΡΑΗ 4 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ. 210 3221925)

 

 


Κινηματογράφος ΑΣΤΥ