Χειμερία ΝάρκηΧειμερία Νάρκη
Winter Sleep

Η AMA FILMS ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ

ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ &
ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 2015

Το αριστούργημα του σημαντικότερου Τούρκου Σκηνοθέτη Νουρί Μπίλγκε Τσεϋλάν (Μακριά, Κλίματα Αγάπης, Τρεις Πίθηκοι, Κάποτε Στην Ανατολία)

Υπόθεση:
Ο Αϊντίν είναι ένας συνταξιούχος ηθοποιός που έχει ανοίξει δικό του ξενοδοχείο σε ένα χωριό της Καππαδοκίας, στην κεντρική Ανατολία. Πάμπλουτος, δεν έχει επαφή καθόλου με την πραγματική ζωή και τις δυσκολίες των ανθρώπων γύρω του, καθώς είναι κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του ξενοδοχείου του και οι μόνοι άνθρωποι τους οποίους συναναστρέφεται είναι η γυναίκα του και η αδελφή του, που υποφέρει από το πρόσφατο διαζύγιό της.

[Έξοδος:  5/2/2015]

 

 

ΣΥΝΟΨΗ


Ο Αϊντίν, πρώην ηθοποιός, λειτουργεί ένα μικρό ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία με τη νεαρή γυναίκα του, Νιχάλ, με την οποία έχει μια θυελλώδη σχέση, και με την αδελφή του, Νετζλά, η οποία υποφέρει λόγω του πρόσφατου διαζυγίου της. Τον χειμώνα, καθώς το χιόνι αρχίζει να πέφτει, το ξενοδοχείο γίνεται καταφύγιο, αλλά κι ένα αναπόδραστο μέρος που οξύνει τις μεταξύ τους έριδες.


ΥΠΟΘΕΣΗ


Η ταινία τοποθετείται στο ορεινό τοπίο της Καππαδοκίας, στην Κεντρική Ανατολία, όπου ένας δημοφιλής άνθρωπος της περιοχής, ο πρώην ηθοποιός Αϊντίν, διαθέτει το δικό του μικρό ξενοδοχείο «χωμένο» στην πλαγιά του λόφου. Τώρα είναι χειμώνας και το ξενοδοχείο είναι εκτός σεζόν. Ο Αϊντίν διαχειρίζεται την επιχείρησή του μαζί με τη σύζυγό του Νιχάλ, γράφει μια στήλη για την τοπική εφημερίδα, και επεξεργάζεται την ιδέα να μεταφέρει ένα βιβλίο του στο τουρκικό θέατρο.

Έχει επίσης κληρονομήσει όλες τις τοπικές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες του πατέρα του, το νοίκι των οποίων έχει αναλάβει να συλλέγει ο ατζέντης του. Όταν ένα ντόπιο αγόρι, αγανακτισμένο από την ταπείνωση που έχει υποστεί ο πατέρας του από τον ατζέντη του Αϊντίν, αποφασίζει να ρίξει μια πέτρα στο τζιπ του πρώην ηθοποιού, ο ατζέντης τον οδηγεί κατευθείαν σε αυτό. Όμως ο Αϊντίν τον απαλλάσσει από κάθε ευθύνη ή συμμετοχή αυτού που έγινε.

Καθώς η ταινία εξελίσσεται, η κουκούλα του αυτάρεσκου και δυνατού άντρα με την οποία έχει «ντυθεί» ο Αϊντίν σταδιακά υποχωρεί. Σε μια σειρά από εξαιρετικές στημένες σκηνές, η ταινία εμβαθύνει στον ψυχισμό του Αϊντίν και στις αλληλεπιδράσεις του με την σύζυγό του, την χωρισμένη αδελφή του και την οικογένεια του αγοριού που πέταξε την πέτρα.

Ο Αϊντίν έρχεται σταδιακά αντιμέτωπος, πρόσωπο με πρόσωπο, με αυτό που πραγματικά είναι.

TRIVIA

 

 • Ο σκηνοθέτης Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν αποκάλυψε ότι με το πέρας των γυρισμάτων διέθετε υλικό 200 και πλέον ωρών. Η πρώτο cut της ταινίας ήταν διάρκειας 4 ωρών και 30 λεπτών. Εντέλει δούλεψε «σκληρά» για να καταφέρει το τελικό αποτέλεσμα: 3 ώρες και 15 λεπτά!
 • Η ταινία Χειμερία νάρκη αποτελεί έμπνευση από ιστορίες του Τσέχοφ, αλλά και έργα των Τολστόι, Ντοστογέφσκι και Βολταίρου.
 • Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Χαλούκ Μπιλγκινέρ έχει απορρίψει τον ρόλο τρεις φορές εξαιτίας των ανειλημμένων θεατρικών του υποχρεώσεων. Όμως ο Τσεϋλάν επέμεινε τονίζοντας ότι ο ήρωας είχε σχεδιαστεί πάνω στον Μπιλγκινέρ εξ αρχής.
 • Τα διηγήματα του Άντον Τσέχοφ στα οποία βασίζεται η ταινία είναι: «The Wife», «Excellent People».
 • H Χειμερία νάρκη είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία που έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.
 • Ο Χρυσός Φοίνικας Καλύτερης Ταινίας για την ταινία του Τσεϋλάν συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του τουρκικού κινηματογράφου.
 • Στη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Τσεϋλάν κατηγορήθηκε ότι φέρθηκε σκληρά σε ένα από τα δυο άλογα της ταινίας. Ο νόμος για την προστασία των ζώων στην Τουρκία από την κακοποίηση μπορεί να επιφέρει έως και 1 χρόνου φυλάκιση!
 • Η αφίσα της ταινίας είναι εμπνευσμένη από έναν πίνακα του I. Glazunov, ο οποίος είχε διακοσμήσει με πίνακά του το πρώτο μυθιστόρημα του Φίοντορ Ντοστογέφσκι «Netochka Nezvanova». Αυτός ο πίνακας υπάρχει και στην ταινία, στο δωμάτιο της Νιχάλ.
 • H Χειμερία νάρκη είναι η δεύτερη τουρκική ταινία που κερδίζει Χρυσό Φοίνικα μετά τον Δρόμο του Γιλμάζ Γκιουνέι, το 1982.
 • Το όνομα του ήρωα της ταινίας, Αϊντίν, σημαίνει διανοούμενος στα τουρκικά.
 • Το σενάριο της ταινίας ήταν συνολικά 285 σελίδες!
 • Το σενάριο της ταινίας ολοκληρώθηκε σε 6 μήνες.
 • Ο ελληνικός τίτλος της ταινίας είναι πιστή μετάφραση του τουρκικού: Χειμερία νάρκη.
 


Κινηματογράφος ΑΣΤΥ