Αίμα από το Αίμα μου (Sangue del mio sangue / Blood of My Blood) (2015)

ΤΟ NEO AΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ

ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΡΚΟ ΜΠΕΛΟΚΙΟ

ΠΟΥ ΜΑΓΕΨΕ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2015

 

Η AMA FILMS

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ

ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΥΣΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ (FIPRESCI)

 

BΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΡΟΝΤΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

[Έξοδος:  20/4/2017 στους κινηματογράφους ΑΣΤΥ & ΠΤΙ-ΠΑΛΑΙ] 

 

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Πενήντα χρόνια πριν, ο Μάρκο Μπελόκιο γύρισε το περίφημο κινηματογραφικό του ντεμπούτο «Οι Γροθιές Στην Τσέπη» στη βορειοιταλική πόλη Bobbio και σαν φάντασμα που στοιχειώνει έναν τόπο, επιστρέφει εκεί για να αφηγηθεί τις ιστορίες του «Αίμα από το αίμα μου», του οποίου η πλοκή απλώνεται σε δύο διαφορετικά χρονικά φάσματα με φόντο το ίδιο μοναστήρι της Santa Chiara.

Η ταινία ανοίγει στον 17ο αιώνα παρακολουθώντας τη δίκη μιας καλόγριας
που κατηγορείται για μαγεία και κλείνει στο σήμερα περιγράφοντας τη σπαρταριστή συνάντηση μεταξύ ενός βρικόλακα κι ενός εφοριακού υπαλλήλου. Η ατμόσφαιρα, τυπική της πρόσφατης δουλειάς του σκηνοθέτη, είναι ταυτόχρονα ανατριχιαστική, όσο και γκροτέσκα αστεία.

 

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Φεντερίκο, ένας νεαρός ιερέας τον 17ο αιώνα, καλείται από την Ιερά Εξέταση
στη φυλακή σε ένα μοναστήρι του χωριού Bobbio. Η αποστολή του είναι να εξαναγκάσει την αδελφή Benedetta να ομολογήσει ότι έχει παρασυρθεί και να οδηγηθεί σε θάνατο ο προηγούμενος ομολογητής της, ο αδελφός του Φεντερίκο. Η Benedetta πρέπει να υποβληθεί σε τρεις δοκιμές - νερό, φωτιά και δάκρυα - για να αποδείξει την αθωότητά της, αν δεν ομολογήσει. Ο Φεντερίκο, ωστόσο, «παρασύρεται» από την Benedetta.

Στο σήμερα, η φυλακή του Bobbio κλείνει και εγκαταλείπεται. Ο εφοριακός Φεντερίκο βοηθά έναν Ρώσο εκατομμυριούχο να αγοράσει αυτό το παλιό ερείπιο. Αλλά ένας μυστήριος γέρος έχει ζήσει εκεί για χρόνια. Μπορεί κανείς να τον δει περιστασιακά μόνο τη νύχτα, και αναφέρεται ως «The Count». Ο Φεντερίκο πρέπει να αποδείξει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι μια απάτη ώστε να κλείσει τη μεγάλη πώληση.

 

ΤΟ ΧΩΡΙΟ BOBBIO

Το Bobbio είναι μια μικρή πόλη στην επαρχία της Piacenza στην Εμίλια-Ρομάνια, στη βόρεια Ιταλία. Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Trebbia νοτιοδυτικά της πόλης της Piacenza. O Έρνεστ Χέμινγουεϊ περιγράφει το Val Trebbia ως «το πιο όμορφο χωριό στον κόσμο». Η πόλη είναι φωλιασμένο στους πρόποδες του Monte Penice, 1.460 μέτρα (4.790 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην αριστερή όχθη του Trebbia.

Η ιστορία του Bobbio ταυτίζεται με το μοναστηρί που ιδρύθηκε το 614 από τον Άγιο Columbanus, έναν ιρλανδό ιεραπόστολο. Έγινε ένα από τα κύρια κέντρα της θρησκευτικής κουλτούρας στη μεσαιωνική Ιταλία. Το μοναστήρι του Bobbio και η βιβλιοθήκη του - τα πλουσιότερα στους πρώτους αιώνες του Μεσαίωνα - αναφέρονται στο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο «Το όνομα του ρόδου». Οι ιστορικοί πιθανολογούν ότι το Bobbio ήταν η πόλη στην οποία ο Leonardo da Vinci ολοκλήρωσε τη «Μόνα Λίζα».

Το Bobbio θαυμαάζεται για την ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού, το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον της, καθώς και για τα αρχαία μνημεία της. Το ιστορικό κέντρο έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του μεσαιωνικού χωριού. Το Ponte Vecchio, επίσης γνωστό ως Ponte Gobbo και Γέφυρα του Διαβόλου, είναι ένα αρχαίο πέτρινο γεφύρι της ρωμαϊκής προέλευσης, που διασχίζει το Trebbia σε έντεκα ακανόνιστα τόξα.

Με το «Αίμα από το αίμα μου», ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Marco Bellocchio επιστρέφει στο Bobbio, όπου γύρισε την πρώτη του ταινία «Γροθιές στην τσέπη». Κάθε
καλοκαίρι, ο Bellocchio, του οποίου η οικογένεια κατάγεται από το Bobbio, οργανώνει ένα εργαστήριο για τους νέους σκηνοθέτες – το Farecinema. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Bobbio υπάρχει από το 2005 και ο Bellocchio ίδρυσε το βραβείο «Χρυσή Παναγία» για την καλύτερη ταινία, η οποία προβάλλεται στο μεσαιωνικό μοναστήρι του St. Columbanus.

Ένα καλοκαίρι, ενώ έκανε ρεπεράζ, ανακάλυψε τις παλιές φυλακές του μοναστηριού στο Bobbio, κλειστές και εγκαταλελειμμένες εδώ και πολλές δεκαετίες. Σε αυτό το μοναστήρι - φυλακή στην πόλη Val Trebbia, γυρίστηκε αυτή η νέα ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη.


  • Η ταινία κέρδισε το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου), και ήταν υποψήφια για Χρυσό Λέοντα, στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας 2015.
  • Επίσημη συμμετοχή στο 40ο Φεστιβάλ του Τορόντο 2015

 


Κινηματογράφος ΑΣΤΥ