ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

Ο Μάρκο Μπελόκιο είναι ένας ανήσυχος σκηνοθέτης. Ανήσυχος, σαν το περισκόπιο του υποβρυχίου, που αναδύεται από τα βάθη και ερευνά τη θάλασσα γύρω του για στόχους. O γεννημένος στην Πιατσέντζα της Ιταλίας 75χρονος σκηνοθέτης εγκατέλειψε τις σπουδές φιλοσοφίας στο καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου για να σπουδάσει σινεμά στο Λονδίνο.

Το 1965, ο Μπελόκιο γύρισε την πρώτη του ταινία. Οι «Γροθιές στην τσέπη» θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες ιταλικές ταινίες – όμως η επόμενή του, «Η Κίνα είναι κοντά», ήταν κωμωδία, μια γροθιά στο σαγόνι της σοβαροφάνειας... Στο φιλμ του «Εν ονόματι του Πατρός» ο Ιταλός δημιουργός άσκησε κριτική στην Εκκλησία, στον «Βιασμό στην πρώτη σελίδα» περιέλαβε τον Τύπο, ενώ στη «Βία και μοιχεία» τα βέλη του Μπελόκιο είχαν σαν στόχο τον Στρατό...

Η σοδειά του φακού του, πλούσια: Στο «Καλημέρα, Νύχτα» εστιάζει στην απαγωγή και τη δολοφονία, από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, του Άλντο Μόρο, τέως πρωθυπουργού της Ιταλίας και αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ το 2009 καταπιάνεται με την «Κρυφή ερωμένη» του Μπενίτο Μουσολίνι (αληθινή ιστορία). Μερικά χρόνια αργότερα η ταινία του «Ωραία Κοιμωμένη» με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ και Τόνι Σερβίλο, έκανε αίσθηση, καθώς αναμόχλευσε τη συζήτηση περί ευθανασίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ρόλου της Εκκλησίας.

Ο καθολικισμός, η υποκρισία, η δίψα για εξουσία αλλά και η αληθινή πίστη, μαζί με την παγκοσμιοποίηση και τις αλλαγές στη σημερινή ιταλική (και όχι μόνο) κοινωνία, είναι μερικά από τα θέματα της ταινίας του «Αίμα από το αίμα μου». H τελευταία του ταινία «Sweet Dreams», αποτελεί μια ωδή στην μητρική αγάπη.

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ: στο Φεστιβάλ Βερολίνου την Αργυρή Αρκούδα για την «La condanna» και τα βραβεία FIPRESCI για το «La macchina cinema» και το «Matti de slegare». Στο Φεστιβάλ Καννών το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής για το «L’ora di religione» και περισσότερα από 10 βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας.

 

Φιλμογραφία

1965 Οι γροθιές στην τσέπη (I pugni in tasca)
1967 La Cina è vicina
1971 Nel nome del padre
1976 Marcia trionfale
1977 Il gabbiano
1979 Salto nel vuoto
1982 Gli occhi, la bocca
1986 Diavolo in corpo
1988 La visione del sabba
1991 La condanna
1994 Il sogno della farfalla
1999 La balia
2002 L’ora di religione - Il sorriso di mia madre
Addio del passato (ντοκιμαντέρ)
2003 Buongiorno, notte (Good Morning, Night)
2006 The Wedding Director
2009 Sorelle 
2009 Vincere 
2010 Sorelle Mai
2012 Η ωραία κοιμωμένη (Dormant Beauty)
2015 Αίμα από το αίμα μου (Blood of My Blood))
2016 Sweet Dreams (Fai bei sogni)

 


Κινηματογράφος ΑΣΤΥ